Vrolijk Pasen
Pasen komt eraan. Het wordt geassocieerd met het voorjaar en staat symbool voor de wedergeboorte van het leven. Ook de zon schijnt steeds krachtiger.
Krokussen, narcissen en hyacinten bloeien in parken. Fruitbomen en magnolia’s zijn bedekt met bloemen, het gras wordt weer groen.
We zijn deze periode altijd vol energie, we genieten van het contact met de natuur en bereiden ons voor op Pasen.
Helaas, vanwege het coronavirus ziet dit jaar alles er anders uit dan normaal. Elke dag ontvangen we verontrustende berichten uit Polen en de hele wereld. Hoewel we erg bang zijn, kunnen we alleen de aanbevelingen volgen en geloven we dat alles snel weer normaal wordt.
Dit jaar zal het anders zijn, maar laten we proberen Pasen zo mooi mogelijk te vieren.
Voor sommigen is Pasen een soort ontspanning. Een reden om het huis schoon te maken en het huis met vrolijke kleuren te versieren of iets lekkers te koken. Voor anderen is het de gelegenheid om bij te komen van het werk en meer tijd met de familie door te brengen. Doordat we druk bezig zijn met de alledaagse zaken, vergeten we vaak de charmes van de feestdagen en de Poolse tradities.
Pasen valt wisselend en niet op een vaste datum. We vieren het altijd in het voorjaar en het valt altijd op een zondag en maandag. In Polen heeft Pasen vooral een religieuze betekenis omdat de Polen voor het merendeel katholiek zijn. Het wordt voorafgegaan door een vastentijd van 40 dagen welke op Aswoensdag begint. Dan gaan we naar de kerk en de priester strooit as op onze hoofden, een teken van boetedoening. Deze tijd is bedoeld om ons goed voor te bereiden op de juiste beleving van de heilige opstanding.
Eén week voor Pasen is het Palmzondag. Met Palmzondag begint de Goede Week. We maken de palmpaasstokken van wilgentakken, buxus en gedroogde bloemen. We gaan naar de kerk om deze palmtakken te zegenen.
In de Goede Week vinden er in de kerk speciale missen en rituelen plaats. Op Paaszaterdag gaan we naar de kerk met een prachtig versierd mandje. De priester zegent het mandje met daarin het eten dat we hebben meegebracht. We delen dit eten later met elkaar tijdens het paasontbijt.
In het mandje stoppen wij: een ei als teken van een nieuw leven; een lammetje gemaakt van boter als symbool van Christus; een mierikswortel als symbool van het martelaarschap en Poolse witte worst, ham, gebak, brood, zout. We versieren dat mandje met linten en bloemen en bedekken het met een geborduurd servet.
Eieren versieren is ook een van de Paastradities. Je kunt het op verschillende manieren doen. Sommigen beschilderen ze met verf, anderen koken de eieren in natuurlijke kleurstoffen of plakken stickers erop.
Voor Pasen bereiden wij veel heerlijke gerechten: Poolse witte worst, ham, eieren, salades en taarten.
De tweede dag van Pasen is Natte Maandag. Het is een oude gewoonte om elkaar met water nat te gooien. Het is een symbolische reiniging om vuil en ziektes van je af te spoelen en ook een teken van vruchtbaarheid. Iedereen moet deze dag met water worden bespoten. Deze traditie maakt vooral kinderen blij. De kinderen zijn deze dag nat en gelukkig.
In veel regio’s van het land zijn er veel verschillende gewoontes. Er worden bijvoorbeeld spelletjes georganiseerd om eieren te verstoppen en de kinderen moeten deze eieren gaan zoeken. Kinderen krijgen ook snoep en kleine cadeautjes.
Overal staan mooie vrolijke versieringen met gele kuikentjes en vrolijke konijntjes.
Pasen in Polen is voor ons een zeer gelukkige en een bijzonder mooie tijd.
Dit jaar zal Pasen vanwege allerlei beperkingen anders zijn dan in andere jaren. We kunnen niet naar de kerk om het voedsel te laten zegenen en er zijn geen missen. Laten we ondanks alles proberen om de Paasdagen intens te beleven en ervan te genieten. Pasen is altijd vrolijk. Het is het symbool van de liefde en de overwinning.
Ik wens jullie een Vrolijk Pasen.
Barbara Jablonska, blogschrijver bij SVET
Barbara leert de Nederlandse taal en heeft veel inspiraties voor korte teksten.