Herfst
24 november 2019 

Herfst

 De herfst is begonnen. Kleurrijke bladeren vallen van de bomen. Dagen worden korter en het weer verandert. De wind waait vaak en het regent, dus we moeten de paraplu niet vergeten.

Kinderen dragen jassen met capuchon en kleurrijke laarzen. Dan hebben ze droge voeten als ze na de regen in de plassen lopen.

Als de zon schijnt wandelen we door het bos of het park op kleurrijke tapijten van bladeren die aangenaam ritselen onder onze voeten.

Alles is zo mooi. Kleurrijke bladeren lijken op een verfpalet van een kunstenaar. Kinderen rennen door de steegjes van het park. Ze verzamelen kastanjes en eikels die van de  bomen vallen. Ze zullen er waarschijnlijk grappige figuren van maken. Toen we kinderen waren deden we dit graag.


Als het warm en vochtig is groeien paddenstoelen in bossen. Er zijn veel bruine paddenstoelen. Soms zie je rode paddenstoelen met witte stippen in groen mos. Helaas zijn ze erg giftig, dus raak ze niet aan. In Polen woonde ik in de buurt van het bos en het plukken van paddenstoelen was altijd een attractie voor mij. Paddenstoelen uit het bos smaken heerlijk. In Nederland mag je geen paddenstoelen plukken.

In de herfst rijpt fruit in boomgaarden. We maken fruitsappen en jams voor de winter. Ze hebben veel vitamines en zijn erg gezond.

In de herfst verzetten we de klokken voor de wintertijd.

Buiten wordt het kouder en zijn er minder bladeren aan de bomen. Soms scheurt de wind takken van de bomen en vaak trommelt de regen tegen het glas.

De winter komt eraan…

 

Barbara Jablonska, blogschrijver bij SVET

Barbara leert de Nederlandse taal en heeft veel inspiraties voor korte teksten.

 

Reactie plaatsen