Bloemen in Nederland
31 juli 2019 

Bloemen in Nederland

Nederland is geassocieerd met tulpenvelden, windmolens en kanalen.

In dit stukje schrijf ik over bloemen.

Elk jaar bezoeken miljoenen toeristen dit land, om de bloeiende tuin van de Keukenhof te bewonderen. Dit is een unieke, heerlijke plek, met veel kleuren waar talloze soorten tulpen glinsteren. De meeste bloemen zijn tulpen, maar er zijn ook narcissen, hyacinten en orchideeën. Alles is artistiek samengesteld en maakt een romantisch landschap, een waar paradijs voor zintuigen.

Het is moeilijk om de juiste woorden te vinden die deze plek beschrijven. Ik denk, dat iedereen die hier was, mijn bewondering zou begrijpen. De eerste tulpenbol in Nederland werd geplant in de 16e eeuw, in de botanische tuin in Leiden, en hij kwam uit Turkije.

Een andere belangrijkste gebeurtenis, en ook toeristische attractie, is de Bloemencorso parade. Deze parade vindt plaats in april en bestaat uit verschillende constructies die versierd zijn met bloemen. De constructies worden op voertuigen geplaatst. De paraderoute is 42 kilometer lang. De route begint in Noordwijk en eindigt in Haarlem.

Het Varend Corso Westland is een bloemenparade op schepen. In 2019 begint het op 2 augustus.  De eerste route begint bij Flora Holland in Naaldwijk. Twee andere routes lopen onder andere via Den Haag en Delft en vinden plaats op 3 en 4 augustus. Je ziet prachtige schepen met bloemen versierd. Natuurlijk leuke muziek hoort er ook bij. Dit is buitengewoon en iedereen die Nederland bezoekt zou het moeten zien.

In heel Nederland kun je zien, dat mensen van dit land dol zijn op bloemen. In het voorjaar in de parken en op groene stroken in steden kun je velden krokussen en narcissen zien.

Ook de bekende Nederlandse schilder Vincent van Gogh liet zich inspireren door bloemen. Iedereen kent zijn schilderij ‘Zonnebloemen’.

In Voorhout is er een bloemenpanorama van 63 meter lang en 4 meter hoog.

De andere bloemenattracties van Nederland:

  • bloemenveiling van Flora Holland
  • Tulpenfestival en Tulpenroute
  • bloemenmusea de Zwarte Tulp in Lisse en Tulp Museum in Amsterdam
  • botanische tuin Hortus botanicus in Leiden
  • verschillende bloemenfestivals en bloemenbeurzen.

Meer dan 60 procent van de wereldwijde bloemenhandel vindt plaats in Nederland en de meeste bloemen worden verhandeld via Flora Holland in Aalsmeer.

 

Barbara Jablonska, blogschrijver bij SVET

Barbara leert de Nederlandse taal en heeft veel inspiraties voor korte teksten.

Reactie plaatsen